Reklama

Z naszej kuchni

Coś z mięs

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sznycelki w śmietanie - przepis na 6 porcji

1/2 kg mielonego mięsa, 2 cebule, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki mleka, 2 jajka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, ulubiona przyprawa ziołowa, mąka krupczatka do panierowania, olej do smażenia, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 1 szklanka utartego, pikantnego żółtego sera.

Do mięsa dodajemy najdrobniej usiekaną, lekko podsmażoną cebulę, jajka, zmieszaną z mlekiem tartą bułkę i wszystkie przyprawy. Kto lubi, może dodać nieco suchego, mielonego czosnku. Z wyrobionej mięsnej masy formujemy zgrabne sznycelki - po 2 na osobę, lekko oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy utartym serem, zalewamy śmietaną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Potrawa jest gotowa, gdy śmietana z wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy do młodych ziemniaków, obficie posypanych świeżym koperkiem, do ugotowanego na sypko ryżu czy makaronu z dodatkiem delikatnej w smaku sezonowej surówki.

Placki z gotowanego mięsa - przepis na 6 porcji

Gotowane mięso i twarde warzywa (marchewka, korzeń pietruszki, seler) z rosołu, 30 dag surowego, mielonego mięsa, 1 duża cebula, 25 dag pieczarek, 3 łyżki tartej bułki, 1/2 szklanki zimnego mleka, 1 czubata łyżeczka musztardy, sól, pieprz, papryka, majeranek, olej do smażenia, mąka krupczatka do oprószenia placków.
Pieczarki i cebulę lekko podsmażamy na tłuszczu, odstawiamy do wychłodzenia. Mięsa (surowe i gotowane), jarzyny oraz zasmażane wraz z cebulą grzyby przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy wymieszaną z mlekiem tartą bułkę - całość odstawiamy w chłodne miejsce na 1/2 godz. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy i formujemy z mięsa placki (jak placki ziemniaczane) - obsypujemy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe powinny mieć apetyczny jasnobrązowy kolor.
Podajemy z grubym makaronem typu wstążki lub z kluseczkami kładzionymi z półfrancuskiego ciasta oraz pikantnym sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym, węgierskim lub rumianym-cebulowym i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Rada: Placki możemy przygotować z samego surowego mięsa, ale wówczas należy wziąć podwójną ilość cebuli i grzybów oraz dodać 2 jajka, a gdy masa będzie zbyt lekka, dosypać nieco tartej bułki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

"Był inny” - brat papieża wspomina małego Leona XIV

2025-06-12 17:58

[ TEMATY ]

rodzeństwo

Papież Leon XIV

Vatican Media

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

„Nie tylko dziecko w rodzinie, ale już jako dziecko ze szczególnym charyzmatem” - tak Louis Prevost opisuje swojego brata, papieża Leona XIV, w wywiadzie dla katolickiej agencji OSV News.

„Może nawet miał już aureolę jako dziecko - po prostu nie byliśmy wystarczająco uważni”, zażartował najstarszy z trzech braci Prevostów. „Od najmłodszych lat, kiedy zaczął chodzić i mówić, był inny” - powiedział Louis Prevost. „W jego naturze było coś, co promieniowało” - stwierdził.
CZYTAJ DALEJ

Komunia święta bez świętej spowiedzi?

2025-06-10 13:52

Niedziela Ogólnopolska 24/2025, str. 10-11

[ TEMATY ]

spowiedź

Komunia

Karol Porwich/Niedziela

Zaczyna się zauważać w Polsce zjawisko tzw. samorozgrzeszania. Co jest jego genezą – kryzys sumienia, ignorancja, duchowe lenistwo?

W ostatnich dwóch-trzech dziesięcioleciach XX wieku w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych umocnił się trend przyjmowania Komunii św. przez wiernych bez wcześniejszej spowiedzi. W różnych kręgach zaczęto uważać, że spowiedź powszechna, wypowiadana na początku Mszy św., jest jedyną i wystarczającą w życiu katolika.
CZYTAJ DALEJ

Jak on to robił? – Charakterystyka kaznodziejstwa ks. Piotra Pawlukiewicza

2025-06-12 20:00

[ TEMATY ]

książka

ks. Piotr Pawlukiewicz

RTCK

Ks. Piotr Pawlukiewicz

Ks. Piotr Pawlukiewicz

Ks. Piotr Pawlukiewicz był jednym z najbardziej charyzmatycznych i cenionych polskich kaznodziejów. Rekolekcjonista, duszpasterz akademicki, wykładowca homiletyki i autor wielu książek, przyciągał tłumy dzięki swojej autentyczności, poczuciu humoru i odwadze w poruszaniu trudnych i kontrowersyjnych tematów. W książce "Moją misją było gadanie o Panu Bogu. Czyli ks. Piotr Pawlukiewicz na ambonie" widzimy jego pasję do głoszenia Słowa Bożego oraz wpływ, jaki wywarł na współczesne duszpasterstwo i życie Kościoła w Polsce.

Przedstawiamy fragment książki "Moją misją było gadanie o Panu Bogu. Czyli ks. Piotr Pawlukiewicz na ambonie". Więcej: ksiegarnia.niedziela.pl.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję