Reklama

Z naszej kuchni

Konfitury z wiśni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Konfitury są znakomite, a poza tym mają szerokie zastosowanie w domowym jadłospisie. Podajemy je jako dodatek do białego pieczywa na śniadanie, są niezastąpionym smakowo dodatkiem do naleśników, omletów oraz jako nadzienie do knedli na słodko, nie mówiąc już o deserach, ciastach i tortach. Konfitury łatwo się smaży i dobrze przechowuje.

Konfitury z wiśni - domowe

1 kg wiśni (waga po wydrylowaniu), 1,5 kg cukru.

Wiśnie dajemy do naczynia przeznaczonego do smażenia konfitur (najlepszy jest szeroki i płaski rondel), przesypujemy warstwami cukru, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Gdy wiśnie puszczą sok, naczynie stawiamy na niewielkim ogniu i zagotowujemy. W czasie gotowania od czasu do czasu wstrząsamy garnkiem, by owoce lekko przemieszały się. Gotujemy 5 min (nie dłużej), zestawiamy naczynie z ognia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce - do następnego dnia.
Po 24 godzinach stawiamy naczynie na niewielkim ogniu i gotujemy bardzo powoli - od momentu zawrzenia przez 10 min. Gdy trzeba, zdejmujemy lekką piankę, która się wytworzyła, i bardzo gorące nakładamy do równie gorących słoiczków. Na wierzch każdego słoiczka kładziemy krążek celofanu zwilżony spirytusem i natychmiast bardzo dokładnie zamykamy słoik.
Rada: Konfitury są odpowiednio usmażone, gdy owoce lekko ściemnieją, ale zachowują wyraźny, wiśniowy kolor, syrop jest klarowny i gęsty, a owoce równomiernie w nim zanurzone.

Konfitury z wiśni - oszczędne

2 kg wydrylowanych, bardzo dojrzałych, soczystych wiśni, 2 kg cukru, 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego.
Na spód naczynia, w którym będziemy smażyć konfitury, sypiemy szklankę cukru, na cukier kładziemy przygotowane wiśnie, przesypując je pozostałym cukrem, naczynie przykrywamy ściereczką i stawiamy w chłodnym miejscu - najlepiej na całą noc.
Następnego dnia naczynie z wiśniami stawiamy na małym ogniu i od czasu do czasu potrząsając nim, zagotowujemy i odstawiamy. Z wiśni odlewamy 2 lub 3 szklanki soku (ilość soku zależy od tego, jak soczyste są owoce), a wiśnie smażymy ponownie na niewielkim ogniu przez 1/2 godz.
Podsmażone konfitury odstawiamy, przykryte ściereczką, w chłodne miejsce. Następnego dnia owoce ponownie zagotowujemy, dodajemy kwasek cytrynowy, całość trzymamy na ogniu przez 15 min. Odstawiamy i bardzo gorące nakładamy do równie gorących słoików. Na wierzch każdego kładziemy krążek celofanu zmoczony spirytusem, słoik dokładnie zamykamy i przechowujemy w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu.
Sok odlany z wiśni dajemy do butelek i pasteryzujemy w temp. 85oC przez 25 min. Przechowujemy podobnie jak konfitury.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież apeluje o zawieszenie broni i poszanowanie prawa humanitarnego w Strefie Gazy

2025-07-27 14:04

[ TEMATY ]

Watykan

Vatican Media

Po odmówieniu modlitwy „Anioł Pański” i udzieleniu apostolskiego błogosławieństwa Ojciec Święty zaapelował o pokój, pozdrawiał starszych i młodzież, a także grupy wiernych obecne na placu św. Piotra.

Drodzy Bracia i Siostry!
CZYTAJ DALEJ

Damy z Bogiem radę (27 VII 2025)

2025-07-27 07:25

[ TEMATY ]

ks. Wojciech Węgrzyniak

Karol Porwich/Niedziela

Ks. Wojciech Węgrzyniak

Ks. Wojciech Węgrzyniak

Komentarz do Ewangelii wegrzyniak.com

CZYTAJ DALEJ

Młodzież z diecezji bydgoskiej na Jubileuszu Młodych we Włoszech

2025-07-27 19:11

Diecezja bydgoska

Grupa młodych pielgrzymów z diecezji bydgoskiej wyruszyła w niezwykłą podróż, by wziąć udział w Jubileuszu Młodych we Włoszech - wydarzeniu gromadzącym młodzież z całego świata, by wspólnie modlić się, dzielić wiarą i doświadczać wspólnoty Kościoła. Pielgrzymka rozpoczęła się z wtorku 22 na środę 23 lipca.

- Z niecierpliwością i modlitwą w sercach wyruszyliśmy w kierunku pierwszego przystanku - urokliwej Werony. Zaraz po przyjeździe uczestniczyliśmy w Eucharystii, powierzając Bogu całą naszą drogę oraz intencje, które zabraliśmy ze sobą z Polski - mówi ks. Henryk Stippa.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję