Reklama

Z naszej kuchni

Konfitury z wiśni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Konfitury są znakomite, a poza tym mają szerokie zastosowanie w domowym jadłospisie. Podajemy je jako dodatek do białego pieczywa na śniadanie, są niezastąpionym smakowo dodatkiem do naleśników, omletów oraz jako nadzienie do knedli na słodko, nie mówiąc już o deserach, ciastach i tortach. Konfitury łatwo się smaży i dobrze przechowuje.

Konfitury z wiśni - domowe

1 kg wiśni (waga po wydrylowaniu), 1,5 kg cukru.

Wiśnie dajemy do naczynia przeznaczonego do smażenia konfitur (najlepszy jest szeroki i płaski rondel), przesypujemy warstwami cukru, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Gdy wiśnie puszczą sok, naczynie stawiamy na niewielkim ogniu i zagotowujemy. W czasie gotowania od czasu do czasu wstrząsamy garnkiem, by owoce lekko przemieszały się. Gotujemy 5 min (nie dłużej), zestawiamy naczynie z ognia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce - do następnego dnia.
Po 24 godzinach stawiamy naczynie na niewielkim ogniu i gotujemy bardzo powoli - od momentu zawrzenia przez 10 min. Gdy trzeba, zdejmujemy lekką piankę, która się wytworzyła, i bardzo gorące nakładamy do równie gorących słoiczków. Na wierzch każdego słoiczka kładziemy krążek celofanu zwilżony spirytusem i natychmiast bardzo dokładnie zamykamy słoik.
Rada: Konfitury są odpowiednio usmażone, gdy owoce lekko ściemnieją, ale zachowują wyraźny, wiśniowy kolor, syrop jest klarowny i gęsty, a owoce równomiernie w nim zanurzone.

Konfitury z wiśni - oszczędne

2 kg wydrylowanych, bardzo dojrzałych, soczystych wiśni, 2 kg cukru, 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego.
Na spód naczynia, w którym będziemy smażyć konfitury, sypiemy szklankę cukru, na cukier kładziemy przygotowane wiśnie, przesypując je pozostałym cukrem, naczynie przykrywamy ściereczką i stawiamy w chłodnym miejscu - najlepiej na całą noc.
Następnego dnia naczynie z wiśniami stawiamy na małym ogniu i od czasu do czasu potrząsając nim, zagotowujemy i odstawiamy. Z wiśni odlewamy 2 lub 3 szklanki soku (ilość soku zależy od tego, jak soczyste są owoce), a wiśnie smażymy ponownie na niewielkim ogniu przez 1/2 godz.
Podsmażone konfitury odstawiamy, przykryte ściereczką, w chłodne miejsce. Następnego dnia owoce ponownie zagotowujemy, dodajemy kwasek cytrynowy, całość trzymamy na ogniu przez 15 min. Odstawiamy i bardzo gorące nakładamy do równie gorących słoików. Na wierzch każdego kładziemy krążek celofanu zmoczony spirytusem, słoik dokładnie zamykamy i przechowujemy w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu.
Sok odlany z wiśni dajemy do butelek i pasteryzujemy w temp. 85oC przez 25 min. Przechowujemy podobnie jak konfitury.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do Św. Brata Alberta

[ TEMATY ]

nowenna

św. Brat Albert

św. Brat Albert Chmielowski

Archiwum autora

Nowenna do odmawiania przed wspomnieniem św. Brata Alberta Chmielowskiego lub w dowolnym terminie.

W. Boże wejrzyj ku wspomożeniu memu.
CZYTAJ DALEJ

Austria: żałoba i przerażenie po strzelaninie w Grazu

2025-06-10 20:19

[ TEMATY ]

zamach

PAP

Styryjscy biskupi i inni przedstawiciele Kościołów w Austrii, a także politycy wyrazili swoje przerażenie wtorkową strzelaniną w szkole w Grazu. Kościoły zapewniły o swojej modlitwie i wsparciu dla poszkodowanych. Według wstępnych szacunków nie żyje co najmniej 10 osób, a co najmniej 28 jest rannych. Liczba ofiar może jeszcze wzrosnąć. Policja przekazała, że sprawca masakry, były uczeń szkoły, popełnił samobójstwo.

Biskup Grazu Wilhelm Krautwaschl i biskup pomocniczy Johannes Freitag wyrazili swój szok natychmiast po strzelaninie. „Ten szalony czyn w szkole w Grazu pozostawia nas oszołomionych i wstrząśniętych”, napisali biskupi w komunikacie prasowym. „Nasze najgłębsze współczucie kierujemy do uczniów, kadry nauczycielskiej i ich rodzin”, podkreślili hierarchowie. „Towarzyszymy wszystkim naszymi modlitwami i jesteśmy tutaj dla wszystkich dotkniętych, na ile możemy. Jednocześnie dziękujemy wszystkim, którzy pomagają”, zapewnili.
CZYTAJ DALEJ

Uroczystość odpustowa Matki Kościoła i bierzmowanie w Jodłówce

2025-06-11 09:18

Zdzisław Pliszak

Obrzęd sakramentu

Obrzęd sakramentu

W święto Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła, 9 czerwca 2025 r., bp Krzysztof Chudzio przewodniczył uroczystej sumie odpustowej z procesją eucharystyczną w sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia w Jodłówce. Biskup pomocniczy archidiecezji przemyskiej udzielił także sakramentu bierzmowania.

W homilii hierarcha nawiązał do przeżywanej dzień wcześniej uroczystości Zesłania Ducha Świętego. – Ta Liturgia przeniosła nas do Wieczernika, gdzie apostołowie oczekiwali Ducha Świętego. Ta obietnica spełniła się. Apostołowie umocnieni mocą z nieba wyszli z Wieczernika. Tak powstał Kościół – powiedział bp Chudzio. – Owoce tej wspomnianej tajemnicy trwają nieprzerwanie. Duch Święty, Paraklet, jak po grecku go nazywamy: obrońca, sprawia, że trwa w nas życie Boże i On też wewnętrznie przekonuje nas, jak bardzo Panu Bogu zależy na nas – dodał.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję