Reklama

Z naszej kuchni

Na duży, rodzinny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nic tak nie poprawi miłej, rodzinnej atmosfery, jak smaczny posiłek, wiedziały o tym nasze mądre babki i prababki, o takich obiadach wspominamy do dziś. By nasze wnuki miały podobne wspomnienia, powinniśmy kontynuować rodzinne tradycje, pamiętając, że nic tak nie umacnia rodzinnych więzów, jak wspólny stół.

Pieczeń wołowa z wiśniowym sosem - przepis na 10 porcji

1 cała wołowa polędwica lub 1 duży kawałek młodej wołowiny zrazowej (ok. 1,5 kg), 1 kawałek (ok. 10 dag) świeżej słoniny, 1/2 kostki masła, 10 goździków.

Zaprawa do mięsa: 1 szklanka oliwy lub oleju słonecznikowego, przyprawy: po 1 łyżeczce soli, miałkiego pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, mielonego selera (susz) i roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej, szczypta pieprzu Cayenne.
Sos: 1 szklanka drylowanych wiśni (mogą być mrożone), 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 2 goździki, 1/2 szklanki naturalnego, wiśniowego soku (nie może być syrop) lub bardzo esencjonalnego soku z kompotu, 1 łyżka cukru (może być nieco więcej lub mniej - według własnych upodobań smakowych).
Obrane z błon i tłuszczu mięso szpikujemy dość gęsto kawałeczkami zamrożonej wcześniej słoniny i goździkami, układamy w porcelanowym naczyniu, zalewamy zaprawą, przykrywamy i ustawiamy na najniższej półce lodówki.
Sposób przygotowania zaprawy: Oliwę mieszamy ze wszystkimi przyprawami i zalewamy nią przygotowane mięso.
Sposób przygotowania sosu: W niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków rozgotowujemy wiśnie, przecieramy przez sito. Z masła i mąki przygotowujemy lekko zrumienioną zasmażkę, łączymy z przetartymi wiśniami, zagotowujemy, dodajemy sok, cukier, zagotowujemy raz jeszcze - gdy trzeba, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem.
Wyjęte z zaprawy mięso przekładamy na ruszt piekarnika lub do dużej brytfanny, obkładamy plasterkami masła i wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika. Pieczemy niezbyt długo - 30-40 min - często obracając, by się równomiernie zrumieniło. Podajemy pokrojone w cienkie plastry, oddzielnie - gorący sos. Najodpowiedniejszym dodatkiem do pieczeni będzie gruby makaron i zielona sałata, skropiona sokiem z cytryny.
Rada: Mięso powinno się zaprawić dwa dni przed pieczeniem.

Lody z gorącą czekoladą

Ile osób - tyle porcji lodów, owoce kiwi, dojrzały banan, świeże owoce sezonowe - zestaw owoców według własnych upodobań.
Sos czekoladowy: 1 szklanka śmietany, 1 tabliczka twardej, gorzkiej czekolady, 2 łyżki likieru bananowego - dla podniesienia zapachu.
Lody układamy w pucharkach, boki obkładamy w sposób najbardziej dekoracyjny owocami - wstawiamy do mroźnika lodówki.
Sos:Podgrzewamy śmietanę, nie dopuszczając, by się zagotowała. Do gorącej dodajemy pokruszoną czekoladę, gdy się rozpuści, dodajemy likier, dokładnie mieszamy. Porcje lodów wyjmujemy na tacę, polewamy gorącym sosem i od razu podajemy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Warszawa: Sąd przedłużył areszt dla podejrzanego o morderstwo na Uniwersytecie Warszawskim

2025-08-04 17:43

[ TEMATY ]

Warszawa

morderstwo

Adobe Stock

W poniedziałek sąd przedłużył o sześć miesięcy areszt dla Mieszka R., podejrzanego o morderstwo na Uniwersytecie Warszawskim.

Rzecznik prokuratury Okręgowej prok. Piotr Antoni Skiba przekazał, że sąd przychylił się do wniosku prokuratury o przedłużenie aresztowania o sześć miesięcy do 1 lutego 2026 roku. Dodał, że obrońcy wnioskowali o cztery miesiące.
CZYTAJ DALEJ

Abp Zieliński do proboszczów: ucieszmy się byciem „ojcem” parafii

Kilkudziesięciu księży z archidiecezji poznańskiej uczestniczyło w modlitwie o świętość kapłańskiego życia w kościele pw. św. Jana Marii Vianneya, patrona proboszczów. "Zachęcam do tego, żeby właśnie dzisiaj, poprzez przykład św. Jana Marii Vianneya, ucieszyć się byciem proboszczem, tym, że jest się „ojcem” parafii" - mówił do księży abp Zbigniew Zieliński.

Zwracając się do kapłanów, metropolita poznański przypomniał, że sam był proboszczem w trzech parafiach. Składając księżom życzenia, zachęcał, by przy okazji święta patronalnego ucieszyli się posługą proboszcza.
CZYTAJ DALEJ

Prezydent Duda: Hołownia wycofał się ze spotkania ze mną

2025-08-04 20:32

[ TEMATY ]

Andrzej Duda

Szymon Hołownia

PAP/Radek Pietruszka

Szymon Hołownia

Szymon Hołownia

Prezydent Andrzej Duda poinformował, że do jego spotkania z marszałkiem Sejmu Szymonem Hołownią nie doszło, mimo, iż on sam był gotowy i proponował różne godziny rozmowy. Jak dodał, postrzega to jako „wycofanie się” ze spotkania.

O spotkaniu z Hołownią jeszcze przed zaprzysiężeniem jego następcy - Karola Nawrockiego - ustępujący prezydent Andrzej Duda informował w zeszłym tygodniu. Poniedziałkową rozmowę Duda-Hołownia w rozmowie w radiem Wnet potwierdziła potem szefowa Kancelarii Prezydenta Małgorzata Paprocka - jednak ostatecznie do niej nie doszło.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję