Reklama

Z naszej kuchni

Na duży, rodzinny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nic tak nie poprawi miłej, rodzinnej atmosfery, jak smaczny posiłek, wiedziały o tym nasze mądre babki i prababki, o takich obiadach wspominamy do dziś. By nasze wnuki miały podobne wspomnienia, powinniśmy kontynuować rodzinne tradycje, pamiętając, że nic tak nie umacnia rodzinnych więzów, jak wspólny stół.

Pieczeń wołowa z wiśniowym sosem - przepis na 10 porcji

1 cała wołowa polędwica lub 1 duży kawałek młodej wołowiny zrazowej (ok. 1,5 kg), 1 kawałek (ok. 10 dag) świeżej słoniny, 1/2 kostki masła, 10 goździków.

Zaprawa do mięsa: 1 szklanka oliwy lub oleju słonecznikowego, przyprawy: po 1 łyżeczce soli, miałkiego pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, mielonego selera (susz) i roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej, szczypta pieprzu Cayenne.
Sos: 1 szklanka drylowanych wiśni (mogą być mrożone), 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 2 goździki, 1/2 szklanki naturalnego, wiśniowego soku (nie może być syrop) lub bardzo esencjonalnego soku z kompotu, 1 łyżka cukru (może być nieco więcej lub mniej - według własnych upodobań smakowych).
Obrane z błon i tłuszczu mięso szpikujemy dość gęsto kawałeczkami zamrożonej wcześniej słoniny i goździkami, układamy w porcelanowym naczyniu, zalewamy zaprawą, przykrywamy i ustawiamy na najniższej półce lodówki.
Sposób przygotowania zaprawy: Oliwę mieszamy ze wszystkimi przyprawami i zalewamy nią przygotowane mięso.
Sposób przygotowania sosu: W niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków rozgotowujemy wiśnie, przecieramy przez sito. Z masła i mąki przygotowujemy lekko zrumienioną zasmażkę, łączymy z przetartymi wiśniami, zagotowujemy, dodajemy sok, cukier, zagotowujemy raz jeszcze - gdy trzeba, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem.
Wyjęte z zaprawy mięso przekładamy na ruszt piekarnika lub do dużej brytfanny, obkładamy plasterkami masła i wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika. Pieczemy niezbyt długo - 30-40 min - często obracając, by się równomiernie zrumieniło. Podajemy pokrojone w cienkie plastry, oddzielnie - gorący sos. Najodpowiedniejszym dodatkiem do pieczeni będzie gruby makaron i zielona sałata, skropiona sokiem z cytryny.
Rada: Mięso powinno się zaprawić dwa dni przed pieczeniem.

Lody z gorącą czekoladą

Ile osób - tyle porcji lodów, owoce kiwi, dojrzały banan, świeże owoce sezonowe - zestaw owoców według własnych upodobań.
Sos czekoladowy: 1 szklanka śmietany, 1 tabliczka twardej, gorzkiej czekolady, 2 łyżki likieru bananowego - dla podniesienia zapachu.
Lody układamy w pucharkach, boki obkładamy w sposób najbardziej dekoracyjny owocami - wstawiamy do mroźnika lodówki.
Sos:Podgrzewamy śmietanę, nie dopuszczając, by się zagotowała. Do gorącej dodajemy pokruszoną czekoladę, gdy się rozpuści, dodajemy likier, dokładnie mieszamy. Porcje lodów wyjmujemy na tacę, polewamy gorącym sosem i od razu podajemy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp Przybylski: Kościół, choć nie jest z tego świata, pełni swoją misję tu i teraz

2024-05-15 20:26

[ TEMATY ]

KUL

bp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Bp Andrzej Przybylski

Bp Andrzej Przybylski

Kościół, choć nie jest z tego świata, pełni swoją misję tu i teraz na tym świecie - mówił biskup pomocniczy archidiecezji częstochowskiej Andrzej Przybylski podczas Mszy św. w kościele akademickim na zakończenie drugiego dnia 56. Tygodnia Eklezjologicznego na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Tematem tegorocznej edycji tego wydarzenia jest „Kościół i Państwo - razem czy osobno?”, a jego organizatorem jest Wydział Teologii KUL.

W homilii hierarcha, nawiązując do tekstu dzisiejszej Ewangelii, podkreślił, że Chrystus trwa w nieustannej opiece i modlitwie za wszystkich ludzi.

CZYTAJ DALEJ

Warszawa: pokaz słynnego filmu Krzysztofa Żurowskiego "Duszochwat" o św. Andrzeju Boboli

2024-05-16 19:24

[ TEMATY ]

film

Warszawa

św. Andrzej Bobola

Karol Porwich/Niedziela

św. Andrzej Bobola

św. Andrzej Bobola

Pokaz znanego filmu "Duszochwat", w reżyserii Krzysztofa Żurowskiego, ukazującego niezwykłe dzieje i męczeństwo św. Andrzeja Boboli SJ, odbędzie się 19 maja o godz. 19.00 w Kinie Duchowym Carmelitanum w klasztorze karmelitów bosych przy ul. Solec 51 w Warszawie. Po projekcji filmu odbędzie się spotkanie z reżyserem.

Film Krzysztofa Żurowskiego ma charakter poetyckiej impresji na temat życia świętego i dziejów jego kultu.

CZYTAJ DALEJ

Biskup zaprasza na piknik rodzinny — Spacer z Jezusem

2024-05-17 10:25

[ TEMATY ]

Bp Romulad Kamiński

Spacer z Jezusem

YouTube

Bp Romuald Kamiński

Bp Romuald Kamiński

Bp Romuald Kamiński zaprasza na wydarzenie, które już 19 maja odbędzie się w Parku nad Balatonem na warszawskiej Pradze.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję