Reklama

Z naszej kuchni

Zapiekanki

O tej porze roku zapiekanki smakują najlepiej. Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem filiżanki zupy stanowią pełnowartościowy, pożywny i smaczny posiłek, a przy tym łatwo je przygotować.

Niedziela Ogólnopolska 48/2002

Adam Markowski

Według przepisu p. Ewy potrawy przyrządziła w redakcji p. Mariola.

Według przepisu p. Ewy potrawy przyrządziła w redakcji p. Mariola.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna

Przepis na 4 porcje

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

1 opakowanie (0,5 kg) mrożonego szpinaku, 1 cebula, 4 dorodne pomidory, 2 ząbki czosnku, 8-10 ziemniaków, 1 kostka (125 g) sera feta, sól, pieprz, 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 1 filiżanka utartego, pikantnego żółtego sera, tymianek, olej.

Reklama

Szpinak przekładamy na sito - aby go rozmrozić i odsączyć nadmiar płynu. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy szczyptę tymianku, posiekany szpinak, całość zasmażamy około minuty na dużym ogniu - odstawiamy.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w pełne krążki, odrzucamy nadmiar pestek.
Obrane ziemniaki obsuszamy, kroimy w bardzo cienkie plasterki - połowę z nich rozkładamy na spodzie wysmarowanej olejem formy do zapiekania w taki sposób, aby jeden plasterek zachodził na następny, oprószamy przyprawami. Na tę warstwę nakładamy szpinak, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy rozdrobnionym serem feta, układamy plastry pomidorów - całość oprószamy przyprawami, a na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki - podobnie jak na spodzie - by jeden plasterek częściowo przykrywał następny. Całość oprószamy przyprawami, podlewamy bulionem, posypujemy utartym serem i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na godzinę lub kilka minut dłużej - czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanki. Potrawa jest gotowa, gdy powierzchnia nabierze złocistej barwy, a ziemniaki będą miękkie.

Zapiekanka z kaszy i pieczarek

Przepis na 4 duże porcje

1 szklanka suchej kaszy, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta, 1 łyżka smalcu, 10 dużych pieczarek, 1 cebula, 1 marchew, 1 korzeń pietruszki, 1/2 główki selera, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, zielenina,1 łyżka keczupu, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, sól, cukier, szczypta chili, 3 łyżki oleju, 1 szklanka śmietany 12%, 1 jajko, 1 szklanka utartego żółtego sera, tłuszcz i tarta bułka do formy.

Na gorącą wodę z dodatkiem Vegety i smalcu sypiemy kaszę, gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, gdy puszczą sok - dodajemy utarte na tartce z dużymi otworami warzywa, podlewamy dwoma łyżkami wody i dusimy kilka minut. Do prawie miękkich warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i całość doprawiamy do smaku - masa powinna być pikantna i aromatyczna.
Ugotowaną kaszę łączymy z warzywami, utartym serem, zieleniną, gdy trzeba - całość doprawiamy do smaku i wykładamy do przygotowanej formy. Śmietanę mieszamy z jajkiem, gdy składniki się połączą i lekko spienią, zalewamy kaszę i wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na 25-30 min. Podajemy z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub inną sezonową surówką.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chrystus osią życia

Ormianie. Potomkowie Noego. Depozytariusze jego arki. Naród, który oddycha dwoma płucami chrześcijaństwa. O historii Apostolskiego Kościoła Ormiańskiego, prowadzonym dialogu teologicznym oraz o pielgrzymce Jana Pawła II w Armenii z arcybiskupem Chażagiem Barsamianem, Legatem Patriarchalnym Europy Zachodniej i przedstawicielem Katolikosa Wszystkich Ormian w Watykanie rozmawia Andrzej Sosnowski.

Jak pisaliśmy w artykule Czy Bogu potrzebny jest tłumacz? Historia dwóch płuc ormiańskiego chrześcijaństwa, rok temu, na Wawelu miała miejsce ekumeniczna modlitwa z okazji ​​​​obchodów 655–lecia utworzenia Arcybiskupstwa Apostolskiego Kościoła Ormiańskiego.

CZYTAJ DALEJ

Budować z Bogiem

2024-06-11 13:33

Niedziela Ogólnopolska 24/2024, str. 24

[ TEMATY ]

Bóg

liturgia

Grażyna Kołek

Kiedy budujemy dom, to z dnia na dzień widzimy efekt naszej pracy. Najpierw powstają fundamenty, potem ściany i wreszcie dach. Kiedy krawcowa szyje ubranie i powstaje piękna bluzka lub zgrabna sukienka, także widzi efekt swojej pracy.

CZYTAJ DALEJ

Jesteśmy jednym Kościołem

2024-06-15 22:46

Magdalena Lewandowska

Abp Józef Kupny odznaczył szczególnie zasłużonych dla archidiecezji medalem św. Jadwigi Śląskiej.

Abp Józef Kupny odznaczył szczególnie zasłużonych dla archidiecezji medalem św. Jadwigi Śląskiej.

Podczas 11. rocznicy ingresu abp Józef Kupny pobłogosławił do funkcji 90 nadzwyczajnych szafarzy Komunii Świętej – w tym siostry zakonne – 80 ceremoniarzy i 70 lektorów.

Uroczystości odbyły się w katedrze wrocławskiej, wzięło w nich udział wielu kapłanów, sióstr zakonnych i wiernych z różnych stron archidiecezji. – Jesteśmy jednym Kościołem. Wspólnie mu służymy sprawując różne urzędy, posługi, jakie są do życia Kościoła potrzebne – mówił abp Józef Kupny wyrażając wdzięczność wobec diecezjan i radość z nowych posługujących. Metropolita wręczył także dwóm osobom zasłużonym dla archidiecezji wrocławskiej medale św. Jadwigi Śląskiej. Otrzymali je s. Dorota Zamojska, która przez ostatnie lata pełniła funkcję diecezjalnej referentki zakonnej i Tadeusz Rajter z parafii św. Jacka we Wrocławiu.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję