Reklama

Z naszej kuchni

Knedle

Za knedlami przepadają wszyscy. Szczególnie lubiane są knedle ze śliwkami, ale równie dobrze smakują z innym nadzieniem. Sposób przygotowania knedlowego ciasta jest taki sam jak na kopytka, a nadzienie możemy przygotować na wiele sposobów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto na knedle

(Przepis na 4 porcje)

3 szklanki gotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 2 żółtka, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki pszennej, szczypta soli, mąka do posypania stolnicy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ziemniaki rozbijamy (najłatwiej - w malakserze) na jednolitą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę pszenną i wyrabiamy jednolite, pulchne i ścisłe ciasto. Gdy jest zbyt lekkie, dodajemy niewielką ilość mąki. Gotowe wykładamy na posypaną mąką stolnicę, przez chwilę lekko wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy gruby wałek, kroimy w plastry, spłaszczamy, nakładamy farsz, zlepiamy, lekko obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy) i układamy na stolnicy miejscem zlepienia do spodu.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie - od chwili wypłynięcia knedli przez 4-5 min (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzany półmisek i podajemy polane zrumienionym masłem, masłem zrumienionym z bułką lub według własnych upodobań, np. z drobno posiekaną cebulą zrumienioną na oleju. Knedle z owocami podajemy z gęstą śmietaną i cukrem.

Knedle z pieczarkami

(Proporcja farszu jest dostosowana do ilości ciasta na knedle według przepisu podanego obok).

30 dag pieczarek, cebula, oliwa lub olej do zasmażenia, 1 czubata łyżka tartej bułki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany.

Do polania knedli: 1/3 szklanki oleju, 2 dorodne, drobno posiekane cebule.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki pieczarki i razem zasmażamy, często mieszając, aż odparuje połowa soku wydzielonego z pieczarek. Zestawiamy z ognia, dodajemy tartą bułkę, śmietanę i przyprawiamy do smaku, uważając, by przyprawy nie popsuły delikatnego smaku pieczarek. Zimnym farszem nadziewamy knedle.
Podajemy - polane cebulą zrumienioną na oleju, z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z inną delikatną w smaku surówką.

Knedle z powidłami

Są najłatwiejsze do przygotowania. Knedlowe ciasto nadziewamy dobrze wysmażonymi powidłami, zlepiamy, obtaczamy delikatnie w mące, gotujemy 4-5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane gęstą śmietaną lub masłem zrumienionym z bułką.
Knedle z powidłami były bardzo często podawane w szlacheckich domach w Małopolsce, także jako danie na ciepłą kolację.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

#LudzkieSerceBoga: Poznaj Serce Jezusa, tak bliskie każdemu z nas - rozważania czerwcowe

Tak często myśląc o Bogu czujemy stres i strach. Odległy Stwórca Wszechrzeczy karzący ludzi za ich potknięcia - wielu z nas taki właśnie obraz Boga nosi w sercu. A jaki naprawdę jest Bóg? Jakie jest Jego serce?

Czerwiec to w Kościele miesiąc szczególnie poświęcony Najświętszemu Sercu Pana Jezusa. Nabożeństwa z litanią, zwane potocznie czerwcowymi, mają za cel zbliżyć nas do serca Boga. Ukazać Jego miłość do nas.
CZYTAJ DALEJ

Nowe zjawisko: ks. Popiełuszko… objawia się mieszkance Włoch i dyktuje jej swoje przesłania!

2025-06-05 14:01

[ TEMATY ]

książka

commons.wikimedia.org

Bł. ks. Jerzy Popiełuszko

Bł. ks. Jerzy Popiełuszko

W piątek 6 czerwca, w 15. rocznicę beatyfikacji, po raz pierwszy zostaną ujawnione fragmenty objawień bł. ks. Jerzego.

Podziel się cytatem Materiał prasowy
CZYTAJ DALEJ

Pierwsze dekrety neoprezbiterów i podziękowania dla kapłanów odchodzących na emeryturę

2025-06-09 11:07

[ TEMATY ]

zmiany kapłanów

diecezja siedlecka

al. Rafał Czerko

Tradycyjny obiad z udziałem kapłanów diecezji siedleckiej odbył się w gmachu Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Siedleckiej w Nowym Opolu. Wcześniej,jak podaje portal podlasie24.pl, podczas uroczystej Mszy Świętej sprawowanej 8 czerwca w siedleckiej katedrze, Jego Ekscelencja Ksiądz Biskup Kazimierz Gurda udzielił święceń prezbiteratu czterem diakonom z diecezji siedleckiej.

Podczas spotkania Ksiądz Biskup w szczególny sposób podziękował tym kapłanom, którzy w bieżącym roku kończą swoją posługę duszpasterską w parafiach i przechodzą na zasłużoną emeryturę. W atmosferze wdzięczności wyraził uznanie dla ich wieloletniego zaangażowania w życie diecezji, wiernej służby Kościołowi oraz duchowego przewodnictwa udzielanego wiernym przez lata.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję