Reklama

Z naszej kuchni

Gotujemy po świętach

W domach, w których nie gotuje się bigosów, również można zagospodarować wszystkie mięsne pozostałości po świętach. Nasze babki przygotowywały lekko strawne dania właśnie z mięsnych resztek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tort omletowy

Resztki mięs i wędlin, 2 cebule, kilka pieczarek, 1 łyżka tłuszczu do zasmażenia pieczarek, masło lub masło roślinne do smażenia omletów, przyprawy, 8 dużych jaj, sól.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na tłuszczu smażymy rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy, aż część soku odparuje. Przechłodzone pieczarki i cebulę wraz z mięsem przepuszczamy przez maszynkę, do masy dodajemy (jeżeli jest) resztki sosu spod pieczenia, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może dodać nieco koncentratu pomidorowego i keczupu. Gdy doprawiony farsz jest zbyt ścisły, możemy lekko rozprowadzić go łyżką rosołu lub wywaru z warzyw.
Przygotowanie omletów: Umyte pod ciepłą wodą 4 jajka wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem, dodajemy dwie łyżki zimnej wody, szczyptę soli, płaską łyżkę mąki krupczatki lub najdrobniejszej (przesianej przez sito) tartej bułki. Całość przez minutę lekko ubijamy i natychmiast wylewamy na rozgrzaną patelnię z pieniącym się masłem. Gdy na wierzchu omletu utworzy się płynna masa, wówczas lekko podważamy boki, by spłynęła i zasmażyła się od spodu. Omlet zsuwamy do wysmarowanej masłem tortownicy, na nim rozkładamy przygotowaną wcześniej masę i smażymy drugi omlet, który kładziemy na wierzch. Całość lekko kropimy masłem, kto lubi - może wierzch omletu posypać startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 15 min. Gorący kroimy w romby jak tort i podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem pikantnej surówki i filiżanką czerwonego barszczu.

Poświąteczny żurek

Gdy mięsnych resztek pozostało niewiele, można przygotować żurek. Najsmaczniejszy, gdy kwas przygotujemy w domu lub kupimy u zaprzyjaźnionego piekarza.
Na gotującą wodę wrzucamy 2 suszone grzybki, 2 obrane ząbki czosnku (kto nie lubi czosnku, może zrezygnować z tej przyprawy), 1 liść laurowy, kilka ziaren angielskiego ziela i pokrojone w drobne kawałki resztki mięs i kiełbas. Całość gotujemy kilka minut na średnim ogniu, następnie na gorący wywar lejemy - cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając - zakwas, w takiej ilości, by żurek był zawiesisty i lekko kwaskowy. Przyprawiamy do smaku majerankiem i, gdy trzeba, lekko doprawiamy.
Podajemy w filiżankach do smażonych ziemniaków lub do ziemniaków purée polanych smażonymi skwarkami lub zrumienioną cebulką.
Z własnego doświadczenia wiem, że żurku możemy ugotować większą ilość, bo w ciągu jednego dnia zostanie skonsumowany.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Najmodniejsze firany gotowe 2025 – te wzory i tkaniny królują we wnętrzach

2025-07-03 09:51

[ TEMATY ]

moda

firany gotowe

wzory i tkaniny

wnętrza

firanki

Materiał sponsora

Modne firany i zasłony

Modne firany i zasłony

Trendy w aranżacji wnętrz zmieniają się dość szybko, dlatego wybierając gotowe firanki, powinieneś uwzględnić nie tylko własne preferencje, ale i to, co jest modne w 2025 roku. Ostatnie miesiące to czas, w którym na topie są przede wszystkim motywy, barwy i dekory związane z naturą, jednak projektanci mają także ciekawe inspiracje dla miłośników oryginalniejszych wnętrz. Jakie są najmodniejsze firany na 2025 rok?

W ostatnich miesiącach w aranżacjach wnętrz dominują naturalne kolory i materiały. Dotyczy to także dekoracji okiennych, dlatego gotowe firany w stylu eko należą do najmodniejszych w tym roku. Wyróżniają się spośród innych wzorów za sprawą delikatności i lekkości. Stonowane barwy świetnie komponują się z wyrazistymi akcentami w postaci barwnych, kwitnących kwiatów i intensywnie zielonych roślin egzotycznych, które rosną na parapecie. Dzięki temu firany w duchu eko są świetnym wyborem dla miłośników kwiatów i zieleni, którzy otaczają się licznymi roślinami doniczkowymi w całym domu.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: Francuz pokieruje Papieską Komisją ds. Ochrony Małoletnich

2025-07-05 13:50

[ TEMATY ]

Watykan

Papieska Komisja ds. Ochrony Małoletnich

Abp Thibault Verny

Vatican Media

Papież Leon XIV i Abp Thibault Verny

Papież Leon XIV i Abp Thibault Verny

Ojciec Święty mianował przewodniczącym Papieskiej Komisji ds. Ochrony Małoletnich abp Thibault Verny, arcybiskupa Chambéry oraz biskupa Saint-Jean-de Maurienne i Tarentaise, dotychczasowego członka tej Komisji - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Abp Thibault Verny urodził się 7 listopada 1965 r. w Paryżu, W 1990 r. ukończył studia inżynierskie w École supérieure de physique et de chimie industrielles de la ville de Paris (ESPCI Paris), a następnie wstąpił do seminarium w Paryżu, by kontynuować studia we francuskim seminarium w Rzymie. Uzyskał licencjat kanoniczny z teologii dogmatycznej na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim. Został wyświęcony na kapłana diecezji paryskiej 27 czerwca 1998 r. Pracował duszpastersko w parafiach paryskich, a 9 maja 2016 r. kardynał André Vingt-Trois mianował go wikariuszem generalnym.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV do watykańskiego czasopisma bezdomnych

2025-07-05 19:28

[ TEMATY ]

Watykan

Papież Leon XIV

czasopismo bezdomnych

Vatican Media

Ojciec Święty skierował krótkie przesłanie z okazji 3. rocznicy powstania „L’Osservatore di Strada”, dodatku do watykańskiego dziennika, który jest redagowany przy współudziale ludzi ubogich i bezdomnych. „Wasza praca jest ważna, ponieważ pomaga nam pamiętać, że świat należy postrzegać również z perspektywy ulicy” - napisał Leon XIV.

Zmienić punkt widzenia
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję