Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy na „po świętach”

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Paszteciki oszczędne z gotowanego mięsa

(Przepis na 4 porcje)

Gotowane mięso z rosołu (szklanka lub więcej) oraz gotowane z rosołu twarde jarzyny: marchew, korzeń pietruszki i seler, 2 szklanki gotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1cebula, 2 jajka, sól, pieprz, tarta bułka lub otręby pszenne do panierowania, olej, 20 dag pieczarek.

Na oleju podsmażamy lekko rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy razem, aż wyparuje połowa sosu. Gotowane mięso, jarzyny, ziemniaki oraz pieczarki z cebulą przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy surowe jajka, przyprawy - całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy zbyt lekka, dodajemy łyżkę tartej bułki. Formujemy 8 zgrabnych, jednakowej wielkości, pasztecików, panierujemy w tartej bułce lub pszennych otrębach i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Paszteciki podajemy gorące, prosto z patelni - z zasmażonymi czerwonymi buraczkami oraz filiżanką czerwonego czystego barszczu lub na zimno - z ćwikłą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wiosenna surówka dla smakoszów

(Przepis na 4 porcje)

2 pęczki świeżych rzodkiewek wraz z młodymi listkami, 10 listków młodego mleczu (zerwanych z dala od miejsc skażonych kurzem i spalinami), 2 ząbki czosnku, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 4 liście sałaty.
Sos: 1 szklanka kwaśnej śmietany, szczypta świeżego tymianku lub melisy (posiekanych), cukier, biały pieprz.

Do przybrania: listki mleczu lub melisy, różyczki z rzodkiewek.
Umyte rzodkiewki obsuszamy. Umyte, obsuszone listki mleczu oraz listki rzodkiewek drobno kroimy, czosnek siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie półplasterki lub ścieramy na tarce z dużymi otworami, liście sałaty rozrywamy na drobne cząstki. Składniki surówki łączymy, dodajemy koperek.
Sos: Śmietanę łączymy z ziołami, dodajemy przyprawy, całość ubijamy, aż sos się spieni.
Surówkę zalewamy przygotowanym sosem, całość lekko mieszamy; gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Podajemy zaraz po przygotowaniu, przybraną listkami mleczu albo ziół oraz różyczkami z rzodkiewek.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Małopolskie: Znaleziono ciało proboszcza na plebanii

2024-12-27 21:16

[ TEMATY ]

śmierć

śmierć kapłana

Karol Porwich/Niedziela

Tragiczne wieści spadły na wiernych parafii w Pisarzowej (woj. małopolskie). W czwartek rano ks. Andrzej Bąk nie pojawił się na porannej Mszy św. w kościele co wywołało zdziwienie wiernych, którzy wezwali strażaków, by sprawdzić czy coś się stało. Na plebanii znaleziono ciało proboszcza. Ksiądz proboszcz miał 63 lata - informuje TV Republika.

W dniu 26 grudnia 2024 roku zmarł śp. Ks. Andrzej Bąk – proboszcz parafii Pisarzowa. Wprowadzenie ciała śp. Księdza Andrzeja do kościoła parafialnego w Pisarzowej w niedzielę (29 grudnia) o godz. 15.00. Msza święta pogrzebowa w kościele parafialnym w Pisarzowej w poniedziałek (30 grudnia) o godz. 11.00, a następnie ciało śp. Księdza Andrzeja zostanie złożone na cmentarzu parafialnym w Przybysławicach.
CZYTAJ DALEJ

Wino św. Jana

[ TEMATY ]

św. Jan Apostoł

Kościół parafialny w Oleszycach – mal. Eugeniusz Mucha/fot. Graziako

„Wino, które pobłogosławił św. Jan, straciło swoją zabójczą moc, zatem ma ono nas uzdrawiać od zła, złości, która w nas jest i grzechu. Ma nas także zachęcać do praktykowania gorącej miłości, którą głosił św. Jan” – wyjaśnia w rozmowie z KAI ks. dr Joachim Kobienia, liturgista i sekretarz biskupa opolskiego. 27 grudnia w Kościele błogosławi się wino św. Jana.

– To bardzo stara tradycja Kościoła, sięgająca czasów średniowiecza. Związana jest z pewną legendą, według której św. Jan miał pobłogosławić kielich zatrutego wina. Wersje tego przekazu są różne. Jedna mówi, że to cesarz Domicjan, który wezwał apostoła do Rzymu, by tam go zgładzić, podał mu kielich zatrutego wina. Św. Jan pobłogosławił go, a kielich się rozpadł.
CZYTAJ DALEJ

Dziećmorowice. Odpust ku czci umiłowanego ucznia

2024-12-28 10:52

[ TEMATY ]

św. Jan Apostoł

bp Adam Bałabuch

Dziećmorowice

ks. Jarosław Zabłocki

ks. Mirosław Benedyk

Biskup Adam Bałabuch pobłogosławił wino podczas odpustu ku czci św. Jana Apostoła i Ewangelisty w Dziećmorowicach, podtrzymując tradycję związaną z cudem ocalenia patrona parafii.

Biskup Adam Bałabuch pobłogosławił wino podczas odpustu ku czci św. Jana Apostoła i Ewangelisty w Dziećmorowicach, podtrzymując tradycję związaną z cudem ocalenia patrona parafii.

Odpust ku czci św. Jana Apostoła i Ewangelisty zgromadził wiernych w Dziećmorowicach, by wspólnie dziękować za dar patrona parafii.

Uroczystej Mszy świętej przewodniczył biskup Adam Bałabuch, który ukazał postać św. Jana jako wzór wiary, nadziei i miłości dla współczesnych chrześcijan.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję