(Przepis na 1 porcję)
1 filet z kurczaka (wielkość według apetytu), sól, biały pieprz, olej do smażenia, ząbek czosnku.
Sos: 1/2 szklanki świeżego przecieru z czerwonych porzeczek, sok z cytryny, cukier, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 łyżka rodzynków sułtanek.
Lekko rozbity drewnianym tłuczkiem (ważne) filet nacieramy solą i białym pieprzem, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Smażymy na rozgrzanym oleju, do którego wrzucamy ząbek czosnku (gdy mocno zrumieniony,
odrzucamy), rumieniąc z obu stron. Przykrywamy.
Sos: Przecier podgrzewamy, dodajemy rodzynki - gdy zbyt gęsty, dodajemy 1-2 łyżki wody, zagotowujemy. Łączymy z mąką ziemniaczaną wymieszaną z dwoma łyżkami zimnej wody, zagotowujemy
i trzymamy na małym ogniu minutę, by mąka straciła smak surowizny. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny - kto lubi - szczyptą cynamonu. Gorącym sosem zalewamy usmażony, ciepły filet,
naczynie przykrywamy i trzymamy przez 2-3 minuty na najmniejszym ogniu, aż połączą się smaki. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub grubym makaronem i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu