Reklama

Z naszej kuchni

Zupy lata

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zielona zupa z szynką

(Przepis na 4 porcje)

3 szklanki wywaru z warzyw i kości lub rosołu z koncentratu, 1 szklanka mleka, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 filiżanka surowych liści szczawiu (po przebraniu, odrzuceniu ogonków i grubych łodyg), 1 filiżanka surowych liści szpinaku (przebranych i pozbawionych grubych łodyżek), oliwa, sól, pieprz, 1 kopiasta łyżeczka mąki, 1 plaster szynki.

Na rozgrzanej oliwie zasmażamy liście szczawiu i szpinaku. Gdy lekko zbrunatnieją, oprószamy mąką, zasmażamy razem przez 2 min, aż mąka straci smak surowizny, zalewamy szklanką gorącego rosołu, zagotowujemy. Do pozostałego rosołu przecieramy zasmażoną zieleninę, zagotowujemy razem, łączymy zupę z mlekiem i lekko spienioną śmietaną. Gdy trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach rozkładamy pokrojoną w niewielką kostkę szynkę, zalewamy gorącą zupą, podajemy lekko oprószoną koperkiem. Zupę możemy też podać z połówkami ugotowanych na twardo jaj lub drobnymi, chrupiącymi grzankami z tostowego chleba.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zupa szpinakowa z jajecznymi kluseczkami

(Przepis na 4 porcje)

1 litr esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 1 płaska łyżka masła, 1 filiżanka przebranych, pozbawionych łodyg liści szpinaku, 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/2 szklanki gęstej śmietany, siekany koperek.
Ciasto: 1/2 szklanki pełnego mleka, 2 jajka, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej.

Kluseczki: Jajka, żółtko, przyprawy łączymy i ubijamy składniki, aż się połączą w jednolitą, lekko spienioną masę, którą - zaraz po przygotowaniu - wlewamy do średniej wielkości kokilki. Kokilkę z ciastem wkładamy do większego naczynia z wrzącą wodą, stawiamy na ogniu i gotujemy, aż masa całkowicie stężeje (ok. 10 min). Wykładamy na płaski talerz, po wychłodzeniu kroimy zgrabne kluseczki i rozkładamy na przygotowanych talerzach do zupy.
Zupa: Przygotowany szpinak zalewamy wrzątkiem, po minucie cedzimy na sicie. Gdy lekko przestygnie, siekamy razem z czosnkiem i zasmażamy na maśle, często mieszając, aż wyparuje cały sok.
Do gorącego rosołu przekładamy zasmażony szpinak, zagotowujemy, doprawiamy (gdy trzeba) do smaku. Po zestawieniu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną. Gorącą zupą zalewamy przygotowane wcześniej kluseczki, całość lekko oprószamy koperkiem.
Rada: Zupę możemy podać również z połówkami ugotowanych na twardo jajek.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czy jestem otwarty i gotowy wybierać życie z Jezusem?

2025-06-14 11:26

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 10, 34 – 11, 1.

Poniedziałek, 14 lipca. Dzień powszedni albo wspomnienie św. Kamila de Lellis, prezbitera albo wspomnienie św. Henryka
CZYTAJ DALEJ

Czy Bóg mówi przez sny?

Czy sen pozostaje jedynie metaforą śmierci, czy może być też jedną z metod kontaktu z Bogiem, pomocą w odczytaniu tego, co Bóg do nas mówi?

Teoretycznie powinniśmy przespać 1/3 naszego życia. I nie jest to czas zmarnowany. Dla naszego organizmu, a zwłaszcza mózgu, jest to czas konkretnych zadań, które jeśli nie są zrealizowane podczas snu (np. przez jego zbyt krótki czas albo z powodu bezsenności), zakłócają rytm normalnego funkcjonowania w ciągu dnia.
CZYTAJ DALEJ

Jasna Góra: Piesze pielgrzymki przed wspomnieniem Matki Bożej Szkaplerznej

2025-07-14 18:55

[ TEMATY ]

Jasna Góra

BP Jasnej Góry

156. Piesza Pielgrzymka z Piotrkowa Trybunalskiego

156. Piesza Pielgrzymka z Piotrkowa Trybunalskiego

We wtorek i środę na Jasną Górę przybędą piesze pielgrzymki, których uczestnicy wezmą udział w środowym wspomnieniu Matki Bożej Szkaplerznej - podało biuro prasowe sanktuarium. Obchody tego święta wiążą się z pierwszym z jasnogórskich wakacyjnych „szczytów pielgrzymkowych”.

Jak przekazało w poniedziałek biuro prasowej Jasnej Góry, tradycyjnie na przypadający 16 lipca odpust Matki Bożej Szkaplerznej, zwanej też Matką Bożą z Góry Karmel, dotrą dwie pierwsze w tym roku duże piesze pielgrzymki diecezjalne: z arch. przemyskiej i poznańskiej (we wtorek), a także kilka innych, mniejszych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję