Reklama

Z naszej kuchni

Jesienne przysmaki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapuściane jedno danie

Przepis na 4 duże porcje

1 mała (lub 1/2 dużej) głowa białej kapusty (po odrzuceniu zewnętrznych liści, grubych żył i poszatkowaniu - ok. 50 dag), 2 marchewki, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, 4 średniej wielkości pomidory, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 gałązki suszonego cząbru, 1 kostka rosołowa (wołowa), 4 plastry chudego boczku (grubość wg własnych potrzeb).

Posiekaną kapustę solimy, mieszamy, zalewamy wrzątkiem - po 5 min cedzimy na sicie. Na oliwie lekko podsmażamy plastry boczku, przekładamy do garnka, a na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekaną marchew, zasmażamy razem przez 2 min - cały czas mieszając. Zalewamy 2 szklankami wody, zagotowujemy, przelewamy do naczynia z boczkiem i stawiamy na średnim ogniu.
Gdy składniki się zagotują, dolewamy 3 szklanki wody, wrzucamy odsączoną kapustę, wszystkie przyprawy, a także obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone w cząstki jabłka i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy obrane ze skórki pomidory, pokruszoną kostkę rosołową i całość doprawiamy według własnych upodobań smakowych.
Każdą porcję podajemy z dodatkiem plasterka boczku, oddzielnie - ziemniaki polane tłuszczem i oprószone zieleniną lub zasmażone z cebulą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jajka zapiekane z grzybami

Przepis na 4 porcje

4 jajka, 2 cebule, 2 szklanki „z czubem” dokładnie oczyszczonych, drobno posiekanych świeżych grzybów - może być mieszanka: kozaki, podgrzybki, borowiki - same kapelusze (jeśli nie mamy świeżych grzybów, mogą być pieczarki), 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 4 duże łyżki gęstej, kwaskowej śmietany kremowej, zielenina, tłuszcz do wysmarowania formy.

Na oliwie i maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane grzyby i zasmażamy razem, często mieszając, najlepiej na średnim ogniu, aż wyparuje część puszczonego przez grzyby soku. Przyprawiamy grzyby do smaku i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem kokilki. Robimy 4 wgłębienia (najłatwiej średniej wielkości wazową łyżką), w każde wbijamy całe jajko, lekko oprószamy przyprawami, zalewamy łyżką śmietany i całość wstawiamy do wygrzanego piekarnika, nastawionego na 180°C. Zapiekamy odkryte przez 12-15 min. Podajemy posypane zieleniną, z dodatkiem białego pieczywa lub porcją cienkich, chrupiących frytek.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do Ducha Świętego

[ TEMATY ]

nowenna

Pio Si/Fotolia.com

Jak co roku w oczekiwaniu na Niedzielę Zesłania Ducha Świętego Kościół katolicki będzie odprawiał nowennę do Ducha Świętego i tym samym trwał we wspólnej modlitwie, podobnie jak apostołowie, którzy modlili się jednomyślnie po wniebowstąpieniu Pana Jezusa czekając w Jerozolimie na zapowiedziane przez Niego zesłanie Ducha Świętego.

Ponieważ nowenna do Ducha Świętego przypada w maju i czerwcu, dlatego łączy się ją z nabożeństwami majowymi czy też czerwcowymi w następujący sposób:

CZYTAJ DALEJ

Oświadczenie Rzecznika Archidiecezji Gdańskiej ws. artykułu opublikowanego na portalu wiez.pl

2024-05-10 17:42

[ TEMATY ]

oświadczenie

Gdańsk

Kuria Metropolitalna

M.K.

W nawiązaniu do artykułu „«Czy Ksiądz Biskup mógłby w końcu usłyszeć mój głos?» Pytania do abp. Tadeusza Wojdy”, opublikowanego na portalu wiez.pl 9 maja 2024 roku, rzecznik archidiecezji gdańskiej wydał oświadczenie, którego tekst w całości publikujemy poniżej.

Oświadczenie Rzecznika Archidiecezji Gdańskiej

CZYTAJ DALEJ

Hamsun, Hoel i inni

2024-05-12 09:30

[ TEMATY ]

felieton (Łódź)

Adobe Stock

Krótko po zakończeniu drugiej wojny światowej i wyparciu z kraju niemieckich wojsk okupacyjnych, w Norwegii rozpoczęła się szeroka debata o kolaboracji części społeczeństwa z hitlerowskim najeźdźcą. Była ona wyrazem woli narodu, który – po czterech latach okupacji – chciał rozliczyć się ze zdrajcami ojczyzny. W trakcie tej dramatycznej walki o (niedawną) prawdę i o (przyszłą) pamięć Norwegia zdecydowała się odrzucić taryfy ulgowe i „nie brać jeńców”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję