Przepis na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje
2-3 średniej wielkości gotowane ziemniaki, np. z obiadu lub z poprzedniego dnia, 1 cebula, 1 łyżeczka posiekanej zieleniny, 1/2 szklanki osączonego, zielonego groszku.
Sos: 2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki naturalnego jogurtu, 1 jabłko, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.
Pokrojoną cebulę przelewamy na sicie wrzątkiem, odstawiamy do odsączenia i wychłodzenia. Ziemniaki kroimy w kostkę, łączymy z cebulą, zieleniną, groszkiem, lekko oprószany solą, mieszamy, odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce.
Sos: obrane ze skórki, pozbawione gniazda nasiennego jabłko ucieramy na tarce z drobnymi otworami i od razu kropimy sokiem z cytryny, by nie ściemniało; łączymy, cały czas mieszając, z pozostałymi składnikami sosu. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy w chłodne miejsce na 5 min - nie dłużej! - by smaki się połączyły. Sałatkę polewamy sosem, podajemy z pieczywem i plasterkami kiszonego ogórka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu