Reklama

Z naszej kuchni

Na świąteczny deser

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cesarski omlet

Przepis na 6 porcji

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 4 jajka, 1/2 szklanki słodkiej, niskoprocentowej śmietanki, 4 kopiaste łyżki bezpestkowych rodzynków (sułtanek), sok wyciśnięty z dużej, słodkiej pomarańczy, duża szczypta soli, 1/3 kostki (8 dag) masła, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka cukru pudru, 1 szklanka płatków migdałowych, 1 łyżka masła i oliwy (pół na pół), do ich zrumienienia, konfitury lub owoce smażone w syropie.
Ważne: Omlet powinno się piec na dużej patelni, z grubym spodem.

Opłukane rodzynki zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, odstawiamy w chłodne miejsce. Na gorącej patelni, w niewielkiej ilości tłuszczu, rumienimy płatki migdałowe, odstawiamy do przechłodzenia. Żółtka lekko ubijamy z mąką, cukrem pudrem i solą, gdy składniki się połączą, dodajemy, lejąc tzw. sznureczkiem i cały czas ubijając śmietankę. Płynne, jednolite ciasto łączymy z pianą ubitą z 4 białek. Na silnie rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozpłynie po całej powierzchni, dodajemy masło. Na rozgrzany, stopiony tłuszcz wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, na wierzch dajemy rodzynki wraz z sokiem, w którym się moczyły, i smażymy omlet, rumieniąc równomiernie z obu stron. Usmażony, przykrywamy, zmniejszamy płomień i trzymamy przez 2 min, by ciasto się dopiekło.
Gotowy omlet zsuwamy na wygrzany, okrągły półmisek, kroimy w romby, posypujemy zrumienionymi migdałami. Oddzielnie podajemy konfitury lub gorący sos owocowy albo czekoladowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka z selera z bakaliami

Przepis na 4 porcje

1 średniej wielkości seler (lub połowa dużego), sok i skórka (1 łyżeczka) otarta z cytryny, 1 filiżanka bezpestkowych rodzynków (sułtanek), po 5 sztuk suszonych fig, moreli, daktyli, szklanka 12-procentowej śmietany lub śmietany i kefiru (pół na pół), szczypta soli.

Morele, jeśli są mocno wysuszone, zalewamy letnią wodą na godzinę, następnie dodajemy do wody, w której się moczyły - szczyptę cukru i gotujemy na niewielkim ogniu 5-8 min, odstawiamy do wychłodzenia. Rodzynki przelewamy na sicie ciepłą wodą, odstawiamy do przechłodzenia. Figi i daktyle bardzo drobno (ważne) siekamy.
Obrany, umyty, obsuszony seler ucieramy na tarce z małymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy - by nie ściemniał. Następnie łączymy seler z przygotowanymi bakaliami, zalewamy lekko spienioną śmietaną lub śmietaną z jogurtem, całość doprawiamy szczyptą soli. Surówkę podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu, posypaną skórką otartą z cytryny i przybraną listkiem świeżej melisy.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jubileuszowy Dzień Wspólnoty w Czerwieńsku

2024-04-29 09:23

[ TEMATY ]

Ruch Światło‑Życie

Parafia Czerwieńsk

Jubileuszowy Dzień Wspólnoty

Waldemar Napora

Udział w spotkaniu wzięli ks. Dariusz Korolik, obecny moderator Ruchu Światło-Życie w naszej diecezji, kapłani związani z Oazą w różnym czasie, animatorzy oraz pary Domowego Kościoła

Udział w spotkaniu wzięli ks. Dariusz Korolik, obecny moderator Ruchu Światło-Życie w naszej diecezji, kapłani związani z Oazą w różnym czasie, animatorzy oraz pary Domowego Kościoła

Ruch Światło-Życie w ramach jubileuszu 50-lecia istnienia w diecezji zaprosił byłych oazowiczów na spotkanie w ramach Jubileuszowego Dnia Wspólnoty.

Jedno z kilku takich zaplanowanych spotkań odbyło się 27 kwietnia w parafii pw. św. Wojciecha w Czerwieńsku. Rozpoczęło się Mszą św. w kościele parafialnym pod przewodnictwem ks. Jana Pawlaka, wieloletniego uczestnika i moderatora Ruchu. Udział w spotkaniu wzięli ks. Dariusz Korolik, obecny moderator Ruchu Światło-Życie w naszej diecezji, kapłani związani z Oazą w różnym czasie, animatorzy oraz pary Domowego Kościoła. Przybyły także rodziny zainteresowane formacją w grupach oazowych.

CZYTAJ DALEJ

Bp Krzysztof Włodarczyk: szatan atakuje dziś fundamenty – kapłaństwo i małżeństwo

2024-04-28 18:43

[ TEMATY ]

Bp Krzysztof Włodarczyk

Marcin Jarzembowski

Bp Krzysztof Włodarczyk

Bp Krzysztof Włodarczyk

- Szatan atakuje dziś fundamenty - kapłaństwo i małżeństwo. Bo wie, że jeżeli uda mu się zachwiać fundamentami społeczeństwa, to zachwieje całym narodem. My róbmy swoje i nie dajmy się ogłupić - mówił bp Krzysztof Włodarczyk.

Ordynariusz zainaugurował obchody roku jubileuszowego 100-lecia bydgoskiej parafii Matki Boskiej Nieustającej Pomocy na Szwederowie. - Została ona erygowana 1 maja 1924 r. przez kard. Edmunda Dalbora. Niektórzy powiedzą, był to piękny czas. Nie było telefonów komórkowych, telewizji, Internetu, żyło się spokojniej, romantycznie, piękna idylla. Czy na pewno? Nie do końca - mówił bp Włodarczyk, zachęcając, by wejść w głąb historii i zobaczyć, czym żyli przodkowie.

CZYTAJ DALEJ

O komiksach Juliusza Woźnego w szkole

2024-04-29 22:29

Marzena Cyfert

Juliusz Woźny w SP nr 17 we Wrocławiu

Juliusz Woźny w SP nr 17 we Wrocławiu

Uczniowie starszych klas SP nr 17 we Wrocławiu gościli Juliusza Woźnego, wrocławskiego historyka i autora komiksów. Usłyszeli o Edycie Stein, wrocławskich miejscach z nią związanych, ale też o pracy nad komiksami.

To pierwsze z planowanych spotkań, które zorganizowały nauczycielki Barbara Glamowska i Marta Kondracka. – Dlaczego postanowiłem robić komiksy? Otóż z myślą o takich młodych ludziach, jak Wy – mówił Juliusz Woźny.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję