Reklama

Na paulińskim stole wigilijnym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Barszczyk czerwony z fasolą

Składniki:
1 kg buraków, porcja włoszczyzny, 5-10 dag suszonych grzybów, 2-3 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 1 cytryna, ziele angielskie (4-6 ziaren), majeranek, sól, cukier, 30 dag drobnej białej fasoli

Wykonanie:
Grzyby zalać zimną wodą na całą noc. To samo zrobić z fasolą. Buraki obrać, pokroić w plastry, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek, pozostawić namoczone na całą noc. Następnego dnia wstawić do gotowania grzyby (w tej samej wodzie, w której się moczyły), podobnie zrobić z burakami. Również fasolę ugotować w tej wodzie, w której się moczyła. Z włoszczyzny ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli. Po ugotowaniu wszystkich składników wywary z nich (grzybowy, buraczany, warzywny) zlać do garnka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny (ewentualnie do barszczu można dodać łyżkę czerwonego wina).
Na talerz wyłożyć ugotowaną do miękkości fasolę oraz grzyby pokrojone w paski. Zalać gorącym barszczem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pstrąg po szambelańsku

Składniki:
4 małe sprawione (oczyszczone) pstrągi, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 łyżka octu winnego, 1 cytryna, 2 jajka, bułka tarta, siekana zielenina (koperek, pietruszka, tymianek), oliwa z oliwek, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła

Reklama

Wykonanie:
Pstrągi umyć, osuszyć, ułożyć w głębokim naczyniu. Z wina, octu, łyżki oliwy, soli, pieprzu zrobić marynatę. Zalać nią przygotowane pstrągi. Naczynie zafoliować i wstawić na 3-4 godziny do lodówki. Jajka ubić, przyprawić solą, pieprzem, dodać siekaną zieleninę. Pstrągi wyjąć z marynaty, panierować w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron. Aby uzyskać lepszy smak, można przed smażeniem ryb na patelnię wrzucić 1-2 ząbki czosnku w łupinie (po przesmażeniu czosnek trzeba wyjąć). Usmażone ryby podawać z ułożoną na wierzchu, pociętą w plastry cytryną. Do środka włożyć odrobinę masła i posiekany koperek. Tak przyrządzone pstrągi podawać z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.

Mak z łamańcami

Składniki:
30 dag maku, 15 dag bakalii (migdałów, orzechów włoskich, rodzynek), 1/2 szklanki białego wina, miód do smaku, ok. 0,5 l mleka

Wykonanie:
Mak wypłukać, zalać mlekiem i na kilka godzin pozostawić na płycie grzewczej, aby się rozprażył. Po kilku godzinach mak odcedzić i kilkakrotnie przepuścić przez maszynkę. Do tak przygotowanego maku dodać obrane, posiekane migdały, posiekane orzechy oraz wcześniej namoczone w winie rodzynki. Całość wymieszać z płynnym miodem (do smaku) oraz winem pozostałym po namoczeniu rodzynek.

Ciasto na łamańce:
35 dag mąki, 15 dag masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać żółtka, cukier (jeżeli żółtka są małe, można wziąć ich więcej). Ciasto rozwałkować, wycinać romby lub okrągłe ciasteczka, np. kieliszkiem. Układać na blaszce. Piec w niezbyt gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Mak wyłożyć do salaterek, udekorować ciasteczkami.

Kompot z suszu

Składniki:
1,5- 2 l wody, 10 dag suszonych jabłek, 10 dag suszonych gruszek, 10 dag suszonych śliwek, 3-4 goździki, cukier (do smaku), suszona skórka z cytryny

Wykonanie:
Owoce zalać zimną wodą na całą noc. Na drugi dzień w tej samej wodzie ugotować owoce z dodatkiem cukru, goździków i skórki cytryny. Przed podaniem ostudzić.

Przepisy z paulińskiej kuchni na Jasnej Górze zebrała Jolanta Marszałek

2006-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Kiedy powstanie Komisja ds. zbadania zjawiska wykorzystania seksualnego?

2025-07-03 12:03

[ TEMATY ]

zespół

komisja

Rzecznik KEP

ks. Leszek Gęsiak

zbadanie zjawiska wykorzystania seksualnego

BP KEP

Ks. Leszek Gęsiak SJ

Ks. Leszek Gęsiak SJ

Podczas wczorajszej rozmowy w telewizji Polsat News ks. Leszek Gęsiak, rzecznik Konferencji Episkopatu Polski mówił m.in. o tym, kiedy powstanie Komisji niezależnych ekspertów do zbadania zjawiska wykorzystania seksualnego i jak wyglądają prace nad jej powołaniem po ostatnich zmianach, których dokonano na Zebraniu Plenarnym KEP w Katowicach.

Przypomnijmy - Konferencja Episkopatu Polski na początku czerwca powołała na przewodniczącego Zespołu ds. opracowania dokumentów dotyczących funkcjonowania Komisji niezależnych ekspertów do zbadania zjawiska wykorzystania seksualnego osób małoletnich przez niektórych duchownych bp. Sławomira Odera.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę: Dlaczego chcą osłabić Kościół?

2025-07-03 21:38

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

"Posyłam was jak owce między wilki" — te słowa Jezusa stają się dziś bardziej aktualne niż kiedykolwiek. Zapraszam Cię do refleksji nad trzema dramatycznymi i jednocześnie budującymi wątkami.

1. Owce wśród wilków – Mówię o narastającej agresji wobec duchowieństwa, o aktach przemocy i profanacji, które dotykają kapłanów w Polsce. To nie tylko dane statystyczne – to dramat prawdziwych ludzi. Ale też apel: nie dajmy się podzielić, bo samotna owca nie ma szans z wilkiem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję