S. Sabina Preuss jest siostrą zakonną ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi. Posługuje jako organistka i zakrystianka w sanktuarium św. Jacka w Legnicy. Oprócz słuchania dobrej muzyki lubi gotować dla swoich sióstr, szczególnie z przepisów według św. Hildegardy z Bingen, polecanych przez Alfredę Walkowską.
Składniki:
zielona sałata, ziarna orkiszu, 2 łyżki oleju, 1-2 łyżki octu winnego, czosnek, bertram, galgant, odrobina cukru trzcinowego, sól
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć. Dodać trzy łyżki ugotowanych, zimnych ziaren orkiszu, olej, ocet winny, rozgnieciony czosnek. Koniecznie doprawić bertramem, galgantem, odrobiną cukru trzcinowego, solą, można dodać pieprz i posiekany koperek. Tak przygotowana sałata rozjaśnia umysł, poprawia nastrój, wręcz regeneruje szare komórki mózgowe, wzmacnia system nerwowy i oczyszcza organizm.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu