Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce k. Rzeszowa, gotuje z zamiłowania. Chętnie też dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami. Poleca dania smaczne i proste w przygotowaniu.
Składniki:
1 kg prawdziwków, 1 l wody, 4-5 cebul, 1 łyżka soli
Zalewa:
0,5 l wody, 0,25 szklanki octu 6-procentowego, 1 łyżka cukru, płaska łyżeczka soli, 3-4 liście laurowe, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Wykonanie:
Grzyby ugotować w osolonej wodzie z cebulą. Następnie odcedzić, ostudzone układać w słoikach. Wszystkie składniki zalewy zagotować i przestudzić. Grzyby zalać zalewą. Słoje zakręcić i pasteryzować przez 15 min.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu