Reklama

Savoir-vivre

Sposób jedzenia ziemniaków i warzyw

Niedziela Ogólnopolska 51/2011, str. 48


Rys. K. Nita-Basa

<br>Rys. K. Nita-Basa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierwsza zasada, która bezwzględnie obowiązuje w tej kwestii, głosi, że gotowanych, smażonych, duszonych ziemniaków (także frytek) i innych warzyw nigdy nie kroimy nożem. Zawsze dzielimy je widelcem.
Warto zaznaczyć, że powinno się tak przygotowywać ziemniaki i warzywa do gotowania, aby potem ci, którzy je jedzą, nie musieli ich dzielić. Należy zatem tak podzielić surowe jeszcze warzywa, by potem były „na jeden raz” (np. kalafiory należy podzielić na małe różyczki).
Obecnie dopuszcza się krojenie ziemniaków nożem jedynie w Niemczech, ale i tam procedura taka ma wielu, i to znaczących, przeciwników. Jeden z największych niemieckich specjalistów od savoir-vivre’u przy stole Herman Bareiss w swojej pracy pt. „O zachowaniu się przy stole” pisze: „Ta bulwiasta roślina z rodziny psiankowatych jest bowiem dużo bardziej interesująca smakowo i pod względem konsystencji, gdy kroi się ją widelcem”.
Są od tego, oczywiście, pewne wyjątki, które pojawiają się, gdy podzielenie warzywa samym widelcem nastręcza znacznych trudności. Gdy otrzymamy jako oddzielne danie - gorącą przystawkę - gotowany kalafior w całości i chcemy zjeść jego głąb, musimy użyć noża.
Noża używamy też np. do krojenia szparagów, mających często włókniste nitki uniemożliwiające podzielenie ich widelcem.
Na naszych stołach pojawiają się też warzywa nietypowe. Coraz częściej można kupić w Polsce świeże karczochy, które jemy gotowane. Procedura ich jedzenia jest dwuetapowa. Na początku odrywamy palcami zewnętrzne listki i maczamy je w sosie (potem obmywamy palce w miseczce z wodą). Następnie, posługując się nożem i widelcem, przystępujemy do jedzenia tzw. dna karczocha, do którego docieramy, odkrawając nożem części niejadalne.
Noża jako narzędzia do krojenia używamy również przy spożywaniu takich sałatek z cykorii, w których występują jej całe liście.
I na koniec jedna ciekawostka. Wśród naszych zachowań przy stole pojawiają się zachowania, które są powszechnie uznawane za naganne, kompromitujące. Do takich zachowań, co podkreśla wiele podręczników savoir-vivre’u, należy spożywanie zielonego groszku w taki sposób, że jego ziarnka nabija się na widelec. Zielony groszek wolno jeść tylko w jeden sposób: nagarniając nożem ziarnka na widelec jak na łopatkę.

www.savoir-vivre.com.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2011-12-31 00:00

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Skarby Serca Jezusowego objawione światu: nowenna do św. Małgorzaty-Marii Alacoque

[ TEMATY ]

nowenna

św. Małgorzata Maria Alacoque

Agata Kowalska

Święta Małgorzata Maria Alacoque

Święta Małgorzata Maria Alacoque

Nowenna rozpoczyna się od dnia 5 października.

CZYTAJ DALEJ

Pszenno. Kapłan z sercem pasterza. Pożegnanie ks. kan. Kazimierza Gniota

2025-10-06 17:33

[ TEMATY ]

bp Marek Mendyk

diecezja świdnicka

pogrzeb kapłana

śmierć kapłana

ks. Przemysław Pojasek

kapłan diecezji świdnickiej

ks. Marcin Gęsikowski

ks. Kazimierz Gniot

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Bp Marek Mendyk podczas obrzędu ostatniego pożegnania śp. ks. kan. Kazimierza Feliksa Gniota w kościele św. Mikołaja w Pszennie.

Bp Marek Mendyk podczas obrzędu ostatniego pożegnania śp. ks. kan. Kazimierza Feliksa Gniota w kościele św. Mikołaja w Pszennie.

Wypełniony wiernymi kościół św. Mikołaja był świadkiem pożegnania wyjątkowego kapłana, który przez ponad dwie dekady prowadził miejscową wspólnotę z łagodnością, konsekwencją i głęboką wiarą.

6 października bp Marek Mendyk przewodniczył Mszy świętej pogrzebowej za śp. ks. kan. Kazimierza Feliksa Gniota, wieloletniego proboszcza parafii, który zmarł w 72. roku życia i 46. roku kapłaństwa. Żałobna liturgia, koncelebrowana przez blisko trzydziestu kapłanów z całej metropolii wrocławskiej, wśród nich wikariusza generalnego diecezji świdnickiej ks. kan. Arkadiusza Chwastyka i kanclerza legnickiej kurii ks. prał. Józefa Lisowskiego, była nie tylko modlitwą, ale i świadectwem wdzięczności za życie, które, jak przypomniał biskup świdnicki, było całkowicie zanurzone w Bogu i w ludziach.
CZYTAJ DALEJ

Szef MSZ: polscy obywatele z flotylli Sumud bezpiecznie wylądowali w Atenach

2025-10-06 17:44

[ TEMATY ]

Polacy

Karol Porwich/Niedziela

Polscy obywatele z flotylli Sumud bezpiecznie wylądowali w Atenach - poinformował w poniedziałek po południu wicepremier, minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski.

Zmierzający do Strefy Gazy konwój humanitarny został przechwycony w nocy ze środy na czwartek na wodach międzynarodowych przez izraelską marynarkę wojenną. Zatrzymano 42 statki, a ich załogi sprowadzono do Izraela.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję