Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Potrawy wigilijne i świąteczne

Niedziela Ogólnopolska 51/2021, str. 54

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

Wigilijna kapusta z grochem

SKŁADNIKI:
700 g kiszonej kapusty
400 g grochu
2 cebule
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 pełna łyżeczka majeranku szczypta kminku (całego)
2 łyżki masła
sól, pieprz

WYKONANIE:
Groch zalej wodą, tak aby pokrywała go kilka cm ponad poziom.
Odstaw na całą noc, by się namoczył. Po tym czasie odlej wodę i nalej świeżej. Dodaj majeranek i gotuj groch na małym ogniu przez 40-50 min, aż będzie miękki. Odcedź po ugotowaniu i odstaw na bok. Kapustę przepłucz zimną wodą, odciśnij z jej nadmiaru i drobno posiekaj. Przełóż do garnka, zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotuj ok. godziny. Po ugotowaniu odcedź.
Cebule obierz, drobno pokrój, przysmaż na łyżce masła i dodaj do kapusty. Ugotowaną kapustę wymieszaj z miękkim grochem, dodaj łyżkę masła i dopraw do smaku.

Drożdżowa gwiazda z makiem

SKŁADNIKI:
500 g białej mąki orkiszowej
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
180 ml mleka lub mleka roślinnego
2 jajka
50 g masła
1 jajko do posmarowania ciasta
300 g gotowej masy makowej z puszki
lukier: ok. 1/2 szklanki cukru pudru wymieszaj z 1 łyżką podgrzanego soku z cytryny

WYKONANIE:
Do sporej miski wsyp mąkę, zrób dołek i do środka włóż pokruszone drożdże; posyp je cukrem. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko; zmieszaj je z drożdżami i połącz z niewielką ilością mąki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 min.
Po tym czasie dodaj jajka i delikatnie wymieszaj łyżką całą zawartość miski. Roztop masło i dodaj do reszty składników. Wyrabiaj ciasto ok. 15 min, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj ściereczką, odstaw na mniej więcej 40 min i czekaj, aż wyrośnie. Stolnicę oprósz mąką, wyłóż na nią ciasto i chwilę je ugniataj.
Uformuj kulę i podziel ją na cztery części. Jedą część ciasta zagnieć i rozwałkuj na koło o średnicy ok. 25 cm. Wyłóż je na okrągłą blachę pokrytą papierem do pieczenia. Rozsmaruj na cieście 1/3 masy makowej – zostaw ok. 1 cm miejsca przy brzegu. Kolejną porcję ciasta zagnieć, rozwałkuj tak jak pierwszą i wyłóż na masę. Posmaruj kolejną porcją maku i wyłóż trzeci rozwałkowany placek. Ponownie posmaruj ciasto makiem i wyłóż ostatni rozwałkowany blat, z czwartej części ciasta. Gotowe surowe ciasto pokrój na szesnaście części, nie docinając do samego środka.
Każdy kawałek obkręć dwa razy parami na zmianę, tzn. jeden kawałek dwa razy w prawo, kolejny obok – dwa razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlep na końcu. Powinna powstać gwiazda. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 min. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o C na ok. 25 min. Lekko ciepłą gwiazdę polukruj.

Reklama

Śledzie na zielono

SKŁADNIKI:
3 filety śledziowe typu matias w oleju
dwie łodygi selera naciowego
mała bulwa kopru włoskiego lub połowa większej
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki prażonych pestek dyni
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
pieprz świeżo mielony
sól morska
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego

WYKONANIE:
Filety śledziowe odsącz z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 1-centymetrowe kawałki. Seler naciowy umyj, obierz z włókien jak rabarbar i drobno pokrój (można razem z listkami). Koper włoski pokrój na cieniutkie plasterki. Jabłko obierz ze skóry, zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce. Dodaj uprażone pestki dyni, posiekany szczypiorek, nasiona kopru włoskiego. Dopraw do smaku. Z oliwy, miodu i octu przygotuj sos; dodaj do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać majonez.

Pierogi z kapustą i grzybami

FARSZ – składniki:
ok. 100 g suszonych grzybów
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
3 łyżki masła klarowanego
3 cebule

CIASTO NA PIEROGI – Składniki:
600 g mąki orkiszowej białej
1/2 łyżeczki soli
400 ml wrzącej wody
50 g masła

WYKONANIE:
Grzyby opłucz na sitku, zalej zimną wodą i odstaw na noc, aby się namoczyły. Następnego dnia obierz marchew i pietruszkę, dodaj do grzybów i gotuj w tej samej wodzie, aż grzyby będą miękkie. Na koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Wywar z grzybów i warzyw można wykorzystać na zupę grzybową.
Kapustę odciśnij i gotuj do miękkości – ok. 45 min – w 300 ml wody z dodatkiem soli. Po ugotowaniu dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
Wszystkie składniki: kapustę, grzyby, marchew i pietruszkę drobno posiekaj. Na gorącym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Połącz ze sobą wszystkie składniki farszu, oprósz solą i pieprzem.
Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i je roztop; stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połącz wszystkie składniki i wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Zagniataj ciasto przez mniej więcej 10 min, aż będzie gładkie i miękkie. Szczelnie przykryte w misce ciasto odłóż na mniej więcej 30 min.
Następnie podziel je na cztery części i rozwałkowuj na cienkie placki. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego z nich nałóż łyżkę farszu, złóż na pół i zlep brzegi. Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 3 min. Podawaj z cebulą zeszkloną na patelni.

2021-12-14 07:38

Ocena: +1 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gęś z owocami

Niedziela Ogólnopolska 3/2013, str. 38

[ TEMATY ]

przepisy

jedzenie

Grażyna Kołek/Niedziela

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Leon Knabit OSB: Młodość to nie wiek, ale stan ducha

2023-01-23 08:02

[ TEMATY ]

o. Leon Knabit

Robert Krawczyk

Już w Starym Testamencie długowieczność i wielodzietność były uważane za znak szczególnego błogosławieństwa Bożego. Bóg nakazywał szacunek dla ludzi starszych, nawet gdy byli zniedołężniali i uciążliwi. Motyw był często prozaiczny: pamiętaj, że i ty będziesz starszy.

Ale głównie chodziło o zasługi i doświadczenie, którym mogli się dzielić z młodszymi. Sami niewiele już mogli zdziałać, a znów młodzi mieli często niewielkie doświadczenie, choć życie stało przed nimi otworem. Mówi się: gdyby młodzi wiedzieli, a starzy mogli. Współpraca młodych i starych może przynosić wielkie korzyści dla społeczeństwa. A tu się mówi o konflikcie pokoleń. Owszem, jeżeli młodsi chcą na siłę wprowadzać rozmaite nowości, a starsi uporczywie trzymają się swojego sposobu bycia i myślenia, uważając wszelką nowość za szkodliwą, wtedy o konflikt łatwo. Ale życie nie zawsze liczy się z ustalonymi podziałami i formułami. Są młodzi, którzy bardzo wcześnie obejmują odpowiedzialne stanowiska i doskonale dają sobie radę, a są starsi, którzy mówią, że młodość to nie wiek, ale stan ducha i rozwijają się oraz prowadzą rozmaitą działalność już w wieku emerytalnym aż po 80 i 90 lat, a niekiedy udaje się im przekroczyć setkę w nienajgorszej kondycji fizycznej i psychicznej.

CZYTAJ DALEJ

Byli więźniowie Auschwitz zaapelowali: nigdy więcej wojny!

2023-01-26 19:29

[ TEMATY ]

Auschwitz

wojna

więźniowie

PAP/Zbigniew Meissner

Ocaleni z Zagłady: Maria Horl, Stefania Wernik i Grzegorz Tomaszewski podczas spotkania w budynku „Starego Teatru” w Oświęcimiu

Ocaleni z Zagłady: Maria Horl, Stefania Wernik i Grzegorz Tomaszewski podczas spotkania w budynku „Starego Teatru” w Oświęcimiu

Zwracamy się do wszystkich narodów świata: nigdy więcej wojny, nigdy więcej faszyzmu, który niesie za sobą śmierć, ludobójstwo, zbrodnie, rzezie i zatracenie godności człowieka – zaapelowała była więźniarka Auschwitz Stefania Wernik.

Byli więźniowie w czwartek, w przeddzień 78. rocznicy wyzwolenia niemieckiego obozu Auschwitz, uczestniczyli w spotkaniu w Międzynarodowym Centrum Edukacji o Auschwitz i Holokauście w Oświęcimiu. Dzieli się swoimi świadectwami. Mówili też o traumie, która w nich tkwi.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję