Propagatorką stosowania ziół trawiennych była Jadwiga Gorzelniaska ze Szczecina. Uważała, że „najbardziej charakterystycznymi zaletami większości przypraw jest działanie przeciwbólowe, rozkurczowe, moczopędne, wzmacniające akcję serca i układ nerwowy, mlekopędne, rozwalniające lub przeciwbiegunkowe oraz poprawiające pamięć. Nawet gronkowiec, salmonella i paciorkowce czują się zagrożone ich działaniem bakteriobójczym. Przyprawy ponadto znoszą bóle: głowy, serca, przewodu pokarmowego, usuwają wzdęcia, zgagę, uczucie sytości, ciężkości, pomagają w zasypianiu. (...) Właściwości przypraw pomocne są również w kruszeniu kamieni nerkowych, żółciowych oraz usuwaniu złogów reumatycznych. (...) Osobom, które zechcą powiększyć rzesze zdrowych i zadowolonych, proponuję przed jedzeniem 1 łyżeczki przyprawy dokładnie przeżuć i popić chłodnym płynem. Po jedzeniu ponownie zażyć jedno z ziół trawiennych, kierując się smakiem i zapachem. (...) Przyprawę można dodatkowo wsypać do jedzenia już na talerzu lub posypać nią kanapkę, a nawet jabłko” *.
Korzystne działania niektórych z ziół:
Bazylia. Spożywana w potrawach lub jako napar ma działanie uspokajające, pobudza działanie soku żołądkowego, reguluje i przyśpiesza trawienie, zapobiega wzdęciom.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Cząber. Poprawia trawienie białek, dlatego warto używać go do potraw z jaj, a także do dań z zawartością fasoli, grochu, soczewicy.
Reklama
Jagody jałowca. Pozyskuje się je późną jesienią po przymrozkach, kiedy są lekko fioletowe. Kurację jagodami jałowca zalecał ks. Sebastian Kneipp. Twierdził, że „jałowiec czyści i wzmacnia żołądek i kiszki. Codzienne [zjadanie] ziarenek jałowca poprawia szybko żołądek. Zacząć od 4 ziarenek. Codziennie jedno więcej, aż do 15; potem na dół podobnież” (S. Kneipp, Tak żyć potrzeba). Takiej kuracji nie powinni stosować m.in. chorzy na zapalenie nerek i jelit oraz na marskość wątroby a także kobiety w ciąży.
Kminek. Stosowany jest podczas problemów z wątrobą i układem trawiennym. Są świadectwa, że długie zażywanie kminku pomogło w zaburzeniach trawiennych, we wzdęciach, w ciężkim stanie wątroby, polepszyło pracę żołądka i dwunastnicy. Zaleca się pić napar z kminku małymi porcjami w ciągu dnia.
Kolendra. Działa rozkurczowo, ułatwia wydalanie gazów, pobudza wydzielanie soku żołądkowego.
Majeranek. To lek, który ratuje wątrobę i usuwa jej obrzęk. Dlatego warto zażywać to zioło przed posiłkiem i po nim oraz wypijać napar na pół godziny przed śniadaniem i po kolacji. Wskazany jest przy kolce, skurczach brzucha, w dolegliwościach układu oddechowego, np. astmie.
Oregano. Nie tylko poprawia smak potraw, ale także ma właściwości lecznicze. Likwiduje wzdęcia i nadmiar gazów w jelitach, pomaga przy bólach żołądkowych, zwalcza zgagę oraz niestrawność. Wykorzystywane jest przy infekcji górnych dróg oddechowych i układu moczowego.
Rozmaryn. To przyprawa często stosowana w kuchni. Wykorzystywane są zarówno suche, jak i zielone części tej rośliny. Pomaga przy niestrawności i przeziębieniu. Poprawia pamięć i koncentrację.
Tymianek. Ziele tymianku ma działanie bakteriobójcze i wykrztuśne. Zapobiega zatrzymywaniu soków trawiennych żółci w woreczku żółciowym.
* (J. Gorzelniaska, Zioła trawienne jako niekonwencjonalne leki szybkiego działania, [w]: Wiadomości Zielarskie, nr 7/8 2001)