Reklama

W wolnej chwili

Ciasta ze śliwkami

Kobieta pracująca, grana przez Irenę Kwiatkowską w Czterdziestolatku, radziła, że najlepszym sposobem na stresujące sytuacje jest pieczenie placka ze śliwkami. Może warto spróbować?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Korzenne

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
?o 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu
500 g śliwek
2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:
1. Śliwki umyj, wyjmij pestki.
2. Mąki przesiej z proszkiem, kardamonem i cynamonem.
3. Jajka utrzyj z cukrem, nie przerywając ucierania, wsypuj mieszankę mączną.
4. Masło stop, wlej do masy, energicznie rozetrzyj.
5. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej ciasto, ułóż połówki śliwek. Oprósz cukrem trzcinowym.
6. Piecz 40 min w temp. 180°C. Pozostaw 5 min w uchylonym piekarniku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Tradycyjny placek

SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko i 2 żółtka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 kostki masła
ok. 70 dag śliwek
KRUSZONKA:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
1/2 kostki masła

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozprowadź ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Jajka utrzyj z cukrem.
3. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, utarte jajka, szczyptę soli i stopiony ciepły tłuszcz, wyrób starannie ciasto.
4. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Składniki kruszonki połącz i wstaw na chwilę do lodówki.
6. Umyte śliwki wydryluj, przekrawając każdą na pół i ułóż skórką do spodu na powierzchni ciasta. Posyp kruszonką.
7. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 min w temp. 180°C (opcja góra – dół).
8. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika, po 10 min wyjmij ciasto.

Ciastka francuskie

SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
600 g śliwek (najlepiej węgierek)
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko do posmarowania ciasta
LUKIER:
50 g cukru
1 cytryna
150 g cukru pudru

Wykonanie:
1. Ciasto rozpakuj, pokrój na prostokąty o wymiarach 4 × 9 cm. Na każdym ułóż skórką w dół po cztery połówki śliwek.
2. Ułóż na skropionej wodą blaszce, wstaw do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temp. 220-240°C i upiecz na złoty kolor.
3. Do małego rondelka wsyp cukier, dodaj sok z cytryny oraz dwie łyżki wody i gotuj, aż syrop zacznie gęstnieć.
4. Cukier puder wsyp do miski i mieszając mikserem na niskich obrotach, powoli wlewaj syrop. Polej ciasto, póki lukier jest ciepły.

Pierożki półfrancuskie

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
2 dag drożdży
1 kostka masła
2 jajka
1/2 szklanki gęstej śmietany
szczypta soli
50 dag śliwek węgierek
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej i posiekaj z masłem i rozkruszonymi drożdżami, dodaj jajka i osól. Zarób ciasto, a gdy składniki się wymieszają, zagnieć jak najszybciej, owiń w folię aluminiową i pozostaw w lodówce (najlepiej na całą noc).
2. Śliwki umyj, wydryluj.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wykrawaj szklanką kółka. Na każde nakładaj po śliwce, zlepiaj i formuj pierożki.
4. Pierożki układaj na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 260°C i piecz, rumieniąc na jasnozłoty kolor.
5. Upieczone ciastka posyp cukrem pudrem.

2024-08-13 13:57

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Perła księżnej Daisy

Gdy wędruje się korytarzami i pokojami, można dostrzec przepych, w jakim żyli ówcześni właściciele rezydencji. Można także poznać ich zainteresowania i zobaczyć ich samych, spoglądających z obrazów i zdjęć. Zapraszamy do zamku w Pszczynie.

Stare miasto zachowało tradycyjny, średniowieczny układ przestrzenny – od rynku otoczonego kamieniczkami, ratuszem oraz kościołami odchodzą wąskie, pełne uroku uliczki, w tym główny deptak Pszczyny – ul. Piastowska, u której wylotu znajduje się Muzeum Prasy Śląskiej. Najstarszym eksponatem muzeum jest brewiarz z 1688 r. wytłoczony w Antwerpii.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: Liturgia Męki Pańskiej

2025-04-18 20:17

[ TEMATY ]

Watykan

Liturgia Meki Pańskiej

Vatican Media

„W naszych czasach bogatych w nowe sztuczne, obliczeniowe, przewidywalne inteligencje tajemnica męki i śmierci Chrystusa proponuje nam inny rodzaj inteligencji: inteligencję Krzyża, która nie kalkuluje, ale kocha; która nie optymalizuje, lecz daje siebie” - powiedział kaznodzieja Domu Papieskiego, o. Roberto Pasolini OFM Cap w Bazylice św. Piotra w Watykanie w czasie Liturgii Męki Pańskiej w Wielki Piątek. Przewodniczył jej w imieniu papieża Franciszka kard. Claudio Gugerotti, prefekt Dykasterii do spraw Kościołów Wschodnich.

Liturgii Męki Pańskiej rozpoczęła się w ciszy. Kard. Gugerotti ubrany w czerwony ornat podszedł przed ołtarz główny świątyni i modlił się w ciszy leżąc krzyżem. Następnie z miejsca przewodniczenia odczytał modlitwę rozpoczynającą Liturgię Słowa. Po wysłuchaniu przez zgromadzonych odśpiewanego po łacinie opisu męki i śmierci Jezusa Chrystusa z Ewangelii według św. Jana kazanie, zgodnie z tradycją tego dnia, wygłosił kaznodzieja Domu Papieskiego, o. Roberto Pasolini OFM Cap.
CZYTAJ DALEJ

500 paczek trafiło do najuboższych

2025-04-19 12:30

Marzena Cyfert

Poświęcenie darów dla ubogich

Poświęcenie darów dla ubogich

Abp Józef Kupny pobłogosławił w Wielką Sobotę 500 paczek dla ubogich. Przygotowane one zostały przez wrocławską Caritas ze środków przekazanych przez wiernych archidiecezji.

– Nasze akcje angażują bardzo wielu ludzi, aby te działania pomocowe były przeprowadzone sprawnie, dokładnie i docelowo trafiły do najbardziej potrzebujących. Dzisiaj zostanie rozdanych 500 paczek, poświęconych przez naszego metropolitę, dla naszych podopiecznych, którzy korzystają na co dzień z łaźni i kuchni – mówił ks. Dariusz Amrogowicz, dyrektor wrocławskiej Caritas.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję