Siostra Ella, brygidka, nauczyła się wypiekać ciasta w zakonie. Siostry wzajemnie sobie pomagają i przekazują przepisy i kulinarne ciekawostki, które wyniosły z domów rodzinnych lub popularne w regionie, w którym mają domy zakonne. A domy te rozsiane są na całym świecie. Siostra Ella np. przebywa teraz na placówce w Jerozolimie.
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki pszennej, 25 dag margaryny, 3 żółtka, 20 dag cukru pudru, 1/3 szklanki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
50 dag śliwek węgierek, 3 jajka, 1 szklanka śmietany, 15 dag cukru pudru.
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny. Później rozwałkować i ułożyć na blaszce. Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół, usunąć pestki. Ułożyć na cieście, posypać przez sito cukrem pudrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez 10 min. Ciasto w tym czasie powinno nabrać jasnozłotego koloru. Zmiksować jajka i śmietanę z resztą cukru pudru, wylać na podpieczone ciasto i zapiec do lekkiego przyrumienienia. Śliwkowy poemat jest doskonały zarówno na ciepło, jak i z lodówki.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu